Our services

Botox tretmani

Muškarci se sve češće odlučuju za botoks tretmane

Ordinacija Allure Dent poseduje sertifikate za korišćenje botulinskog toksina u kozmetičke svrhe, uz krug pacijenata koji raste iz meseca u mesec. Botox tretmani uspešno eliminišu bore i linije na licu, uz efekat koji traje četiri meseca posle jednog tretmana.

Šta je botulinski toksin, tj. Botox?

Botox je omasovljeni naziv za neurotoksin botulinum, koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Kao i mnogi drugi serumi koji su štetni u velikim koncentracijama a korisni u malim, i Botox ima veoma korisna svojstva, koja sintetičke supstance ne mogu replicirati. Ovaj prirodni toksin zaustavlja privremeno (u periodu od nekoliko meseci) rad mišića na mestu na kome je unesen. Koristi se u kozmetičke svrhe, jer uspešno eliminiše linije na licu i bore koje se stvaraju zbog previše učestalog aktiviranja mišića lica. Broj kontrakcija mišića lica je daleko viši kod starijih osoba nego kod mladih, što je upravo razlog zbog koga je koža starijih osoba naborana. Botulinium toksin kao kozmetičko sredstvo proizvodi se u varijantama A i B, a najpoznatiji proizovdi su Botox, Dysport i Myobloc.

Botox tretmani

Botox se daje pacijentima u izuzetno malim koncentracijma, u rastvoru koji je 2-3 hiljade puta slabiji od toksične koncentracije. Efekat počinje da se primećuje posle 5-7 dana. Efekat je ograničen na jedan mišić i na tačno ciljanu lokaciju, sa milimetarskom preciznošću. Iako Botox čini mišiće ispod kože neaktivnim, on ne utiče na osećaj dodira na datom mestu, budući da ne blokira nerve koji prenose taktilne informacije, već samo nerve koji kontrolišu mišiće. Botox treman čini da linije na licu postepeno nestaju, tako da je često moguće izvesti tretman tako da ne bude vidljivo da je pacijent koristio botoks, jer će se posmatrači postepeno navići na novi, bolji izgled.

Botox tretman je veoma brz, traje samo nekoliko minuta po regiji i ne zahteva čak ni lokalnu anesteziju. Unosi se direktno u mišić, a nivo bola je niži nego prilikom davanja drugih injekcija. Velika prednost Botox tretmana je to što i kada efekat prođe, bore i linije neće biti izražene u istoj meri kao što su ranije bile, jer se mišići pasivizuju i ne aktiviraju se jednako često kao pre tretmana.

Tretman u predelu oko očiju daje veoma dobre rezultate

Mogući sporedni efekti

Korišćenje Botox-a izuzetno se brzo širi, sa preko šest miliona pacijenata svake godine. Tretman se masovno koristi od 2000. godine i tokom tog perioda evidentirano je da se kratkotrajni sporedni efekti manifestuju kod oko 5% pacijenata. Sporedni efekti nestaju nakon dve do tri nedelje i ne moraju se ponovo pojaviti kod istog pacijenta posle narednih Botox tretmana. Ono što je zajedničko za sve sporedne efekte, kao što su slabost mišića na mestu apliciranja, glavobolja ili svrab, jeste da veoma brzo prolaze, kao i vrlo mala šansa da do njih dođe. Pojava otoka i drugih posledica nestručne aplikacije Botox-a je potpuno isključena u našoj ordinaciji.

Gde se nanosi botox?

Botox pruža najbolji efekat kada se aplicira u gornjim delovima lica, gde se linije i bore prvo pojavljuju. Tri regije na kojima Botox uspešno eliminiše linije i bore su:

– Čelo;

– Glabela (regija između obrva);

– U predelu oko očiju, prvenstveno bočno.

Primena botoksa kod pojačanog znojenja

Hiperhidroza tj. pojačano znojenje je vrlo neprijatan poremećaj rada znojnih žlezdi. Kod osoba sa hiperhidrozom, koja se javlja nevezano od telesne težine, znojenje je dva do tri puta jače nego kod drugih osoba, a primena Botox-a je jedina uspešna terapija za ovo stanje. Unošenje botoksa usporava rad nervnih zaršetaka, koji prestaju da šalju stalne signale znojnim žlezdama da luče znoj. Apliciranjem botoksa ispod pazuha nivo znojenja smanjuje je za oko 75% u periodu od oko pet meseci.